CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 8 maj 2008

Nybakat bröd


Här kommer mammas välanvända recept på smaskiga Thekakor som hela familjen gillar. Inte allt för onyttiga heller om man jämför med köpt bröd. Dessutom blir man mätt på betydligt mindre bröd som i sin tur gör att man äter mindre pålägg. För att lyxa till det lite brukar jag ibland rosta brödet och ha lite marmelad på, men då ska man ju inte tänka nyttigt *l*


(har en son som är laktosintollerant så har därför gjort receptet laktosfritt ett par gånger)


1liter mjölk (har provat både havremjölk och soyamjölk vilket funkar utmärkt)

200 gram smör eller margarin (laktosfritt margarin går bra)

5dl havregryn

1tsk salt

2 paket jäst

2 dl socker

1 1/2 del vetekli

1 liter vetemjöl

ca 6 dl rågsikt


Smält smör, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen och låt den lösa sig i degspaden innan du rör ner socker, salt och havregryn. Tillsätt vetemjöl och vetekli oh därefter rågsikt tills degen är jämn men fortafarande lite klibbig. (degen ska fastna lite på fingrarna) Degen ska jäsa ca 40 minuter. Kavla ut degen till ungefär 1 1/2 cm tjock. Ta en liten matlåda eller skål och stansa ut brödbitar, en större pepparkaksform går också bra. Degen som blir kvar kavlar an ut på nytt tills all deg är använd. Låt jäsa ca 20 minuter. Grädda i ugnen på 225 grader i ungefär 7 minuter. Brödet ska ha en gyllenbrun färg ovanpå och låta lite ihålgt om du knakar i botten.

Lycka till!

0 kommentarer: