CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

måndag 2 juni 2008

Italiensk tomatsås, funkar till mycket

Idag är det storkok på gång. Inte alls så pretentiöst som det låter, det sköter sig självt. Min man är italienare och är det något italienare (alla jag känner) är noga med så är det tomatsåsen. Alla mina tidigare husmorskunskaper på det området var bara att glömma när jag träffade min man. Nedan följer ett basresept på italiensk tomatsås som sen kan användas till att ha som grund på hemmagjord pizza, köttfärssås, lasagne, kyckliggryta osv.

  • Sätt på en stooooor kastrull på 4:an. Häll i olja (inte extra virgin utan tex rapsolja) så att det täcker botter helt.




  • Skala 2-3 stora lökar, 3-4 klyftor vitlök och ett par morötter.




  • Klipp småbitar av ett paket bacon, alternativt tärna en aubergin.




  • Häll ner i het olja och låt brynas ordentligt.








  • När grönsakerna blivit lite mjuka och löken glansig är det dag att hälla på tomaterna, krossade eller passerade väljer man efter tyck och smak. 2 paket och sedan lika mycket vatten.


  • Rör om ordentligt, släng ner en buljongtärning och vänta tills det börjar bubbla om såsen. Skruva ner värmen till 2:an och låt den småbubbla på spisen i 2 h. Rör om då och då.


Om du vill göra köttfärssås av detta är det dags att bryna färsen och hälla i annars kryddar du med salt, peppar och ett par teskedar socker och låter det sjuda en timme till.






  • Bryn färsen (till denna mängd tomatsås har jag ca 2kg färs). Häll ner och låt koka med sista timmen, rör om ordentligt i botten med jämna mellanrum.
Detta är den perfekta frysa-in-maten. När man inte orkar laga mat ta man fram en påse köttfärssås och medan den tinar i micron så kokar man pasta vatten och gör sallad. När man blir sugenlasagne har man bara vitsås att göra å så vips in i ugnen.
Efterrätt idag blir utan tvekan en bägare Ben & Jerry's. Vilken smak får vi se. Den som inte provat måste göra det, den är himmelskt god med riktigt stora bitar choklad i. Visserligen väldigt dyr om man jämför med den billiga glassen (som är full med luft och vatten.) De har en bra vision bakom glassiden, förutom att ge god glass till folket tar de stor hänsyn till miljön och använder naturliga råvaror. En del av inkomsterna går till välgörenhet också. Då har iaf inte jag något emot att glassen är lite dyrare.

0 kommentarer: